Teleurstelling als nieuw begin – Podcast

Luister naar onderstaande tekst
(opgenomen voor ZinCast van IKON)
Teleurstelling…

“It started out with a kiss… how did it end up like this?” (Liedje van The Killers)
Je had het niet verwacht maar toch overkomt het je. Dat meisje waar jij mee zoende, gaat met een ander naar bed. Of… Je beste vriendin blijkt achter je rug om over jou te roddelen. Het is als een klap in je gezicht. Je bent eerst boos en verdrietig, en vervolgens alleen nog maar diep teleurgesteld.

… van je verwachtingen

Je raakt teleurgesteld als mensen niet doen wat jij van ze verwachtte, of dingen doen die tegen je verwachtingen ingaan. Je kunt trouwens ook teleurgesteld raken door je eigen leven. Als het tegenzit in je werk, met je toekomstplannen. Als voor jou nou juist datgene niet blijkt te zijn weggelegd waarvan je overtuigd was dat het je gelukkig zou maken.

Zelf zijn we oorzaak

We plaatsen de oorzaak van onze teleurstelling meestal buiten onszelf. Het leven is niet eerlijk, zeggen we. Of: je kunt niemand meer vertrouwen! (“vroeger was dat wel anders”). Of we kijken van een afstandje naar onszelf en maken onszelf uit voor sufferd: moest je het nou weer verprutsen! Maar ligt de echte oorzaak wel bij dat onbegrijpelijke leven of bij die onbegrijpelijke ander, of bij dat stuk in onszelf dat zo stom is altijd?
Nee! de oorzaak van onze teleurstelling ligt ergens anders. De oorzaak ligt bij ons eigen verwachten.

Positief teleurgesteld

Ons leven staat bol van verwachtingen. Meestal zijn we ons daar niet van bewust.
We komen die verborgen verwachtingen pas op het spoor wanneer we erin worden teleurgesteld. Dat is dus een positive side-effect van teleurstellingen. Ze helpen ons om onze verwachtingen in beeld te krijgen. En onze verwachtingen hebben vaak met behoeftes te maken.

Welke behoefte zit erachter?

Teleurstelling heeft vaak te maken met een behoefte, een heimelijk verlangen dat niet werd vervuld. Iets dat we nodig hebben, hebben we niet gekregen. Maar… waarom maken we anderen eigenlijk verantwoordelijk voor onze teleurstelling? Zijn andere mensen aangewezen om mij te geven wat ik nodig heb? Hoe moeten ze dat nou weten als ik het nog nooit heb uitgesproken?

Verantwoording nemen

Wie zijn verwachtingen onder ogen ziet, kan voor de vervulling ervan zelf verantwoording nemen. Als je duidelijk weet wat achter je verwachtingen schuilgaat, kun je zelf wegen naar vervulling zoeken. Als jij duidelijk hebt wat je verlangt, kun je een ander vragen je in alle vrijheid tegemoet te komen.

Teleurstelling als nieuw begin

Als teleurstelling je een klap in het gezicht geeft, draai het leven dan eens je andere wang toe… bekijk het eens van een andere kant! Laat teleurstellingen niet bepalend zijn voor hoe je aankijkt tegen het leven en tegen andere mensen! Laat het liever een startpunt zijn, van een zoektocht naar jouw eigen behoeften en verlangens. Wat wil jij eigenlijk? En welke stappen kun je zelf nemen om te krijgen wat je wilt?
Soms blijkt wat je verlangt gaandeweg onrealistisch. Maar soms ook krijg je op je zoektocht spontaan in je schoot geworpen wat je nodig hebt. Teleurstelling als nieuw begin. Had je dat ooit verwacht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *