De knuffel van Matthijs van Nieuwkerk

Knuffelen is een geweldige manier om stress te verminderen. Olifanten weten dat, maar bij mensen is inmiddels ook aangetoond dat aanraken en omhelzen veel positieve effecten hebben. Ook Matthijs van Nieuwkerk blijkt het te weten:

Van knuffelen gaat je bloeddruk omlaag, en het vermindert het aantal stressstofjes (cortisol) in je lijf.

Stress van een goocheltruc

Als iets stressvol is, is het wel een goocheltruc. Je staat er met je neus bovenop, je werkt er zelfs aan mee: en de uitkomst is onverwacht, onverklaarbaar, onmogelijk! Je mond valt open, je ogen worden groot van verbazing. Hè!?

Fascinatie en angstige onzekerheid

Vervolgens zit je natuurlijk enorm met jezelf omhoog. Je gedachten gaan alle kanten op: heb ik iets over het hoofd gezien? Wat gebeurt hier? Dat kán toch helemaal niet? Fascinatie (ik wil er meer van weten) en angstige onzekerheid (hoe kan het dat ik het niet heb gezien ) tegelijkertijd. Het ideale uitgangspunt voor overspronggedrag: een manier om stress te verminderen die helemaal niet past bij het moment.

Matthijs van Nieuwkerk in Mindf*ck

Een prachtig voorbeeld van overspronggedrag als middel om stress te reduceren was de knuffel van Matthijs van Nieuwkerk in het programma van illusionist Victor Mids.

Van Nieuwkerk heeft meegewerkt aan een illusie (goocheltruc) en snapt er niets van! Wat doe je dan? Dan vlieg je de illusionist maar in de armen. Vreemd gedrag op dat moment. Maar wel te verklaren als je het als overspronggedrag ziet.

Kijk het fragment hier

Of je wordt gewoon boos..?

Het meemaken van een illusie kan ook ander gedrag oproepen. Als het niet snappen van de illusie ingaat tegen je zelfbeeld (ik kan mijn eigen zintuigen toch wel vertrouwen) kun je ook gewoon geïrriteerd raken. Zoals John Williams. Zie het fragment hier… Zou dit dan te maken hebben met cognitieve dissonantie-reductie?

En wat doe jij met je stomme verbazing als je een truc niet snapt? Matthijs leerde je in ieder geval een effectieve strategie om met stress om te gaan!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *